Milyen papírt válassz a nyomtatódba?

Ha bemész egy papír-írószer boltba vagy virtuális látogatást teszel egy irodaszergyártó webshopjába, számtalan papírvariációval találod szembe magad. Ráadásul nemcsak a dekor- vagy levélpapírok háza táján hatalmas a választék, de a nyomtatópapírok terén sem lebecsülendő a kínálat. Hogy ne vessz el a papírrengetegben, érdemes megnézni, hogy milyen tulajdonságok alapján válaszd ki a nyomtatódba illő tökéletes papírt.

A nyomtatópapíron sok múlik: ha nem a megfelelő típust választottad ki, akár el is akadhat a nyomtatóban és akkor lesheted, hogy kézzelfogható dokumentumot tarts a kezedben. De ezt a tipikus példát leszámítva az sem mindegy, hogy mennyire tartós papírra nyomtatod ki azt, amit kell.

Ami fontos: a papír súlya, mérete és színe

Ahhoz, hogy a megvásárolt papír kompatibilis legyen egyrészt a nyomtatóddal, oda kell figyelni a súlyára is. Még ha kissé viccesen is hangzik, de a papírnak típusától függően súlya van, ennek négyzetméterre vetített értékét tüntetik fel a csomagoláson. Nyomtatás szempontjából fontos, hogy ne legyen túl könnyű (olyan 70 gramm már annak számít), mert azt vagy nem érzékeli a nyomtató, vagy ha szerencsés esetben el is indul vele a folyamat, annyira könnyű az anyag, hogy menet közben el is szakad.

Ideális esetben a nyomtatóba választott papír nem lehet túl nehéz, hiszen azzal sem tud dolgozni az eszköz. A nyomtatóba illő papír súlya általában 80 gramm, illetve 90 gramm, attól függően, hogy saját irodai felhasználásra nyomtatnál ki valamit, vagy esetleg minőségibb nyomatra lenne szükséged, mert egy ügyfelednek prezentálnál vele.

Előbbi egyébként a tipikus fénymásolópapír, vélhetően te is ezzel találkozol a legtöbbet amikor nyomtatsz vagy másolsz otthon vagy az irodában és kár lenne tagadni, végül a kukákba is ebből kerül a legtöbb. Egyébként a méretek között is van néhány variációs lehetőség, bár talán nem annyi, mint a súlyokat és típusokat tekintve. Úgy tapasztaltuk, hogy leggyakrabban az A4-es (297×210 mm), esetleg A5-ös (210×148 mm) méreteket használjuk, bár van, ahol még az A3-as szörnyeteget (297×420 mm-t) is elbírja a gép.

A nyomtatott dokumentum minőségét és látványát tekintve nem mindegy annak színe, jobban mondva a nyomtató papír fényessége sem. Bár a papírgyártók között nincsen egységes értékrendszer, az elmondható, hogy 1-100-as skálán osztályozzák az adott papír fényességét. Minél magasabb ez a szám, annál fényesebb / fehérebb a papír, így a nyomtatás vagy másolás során rákerülő kontrasztok – mint amilyen a papír és a festék színe közötti ellentét – sokkal jobban érvényesülnek.

A 80 grammos fénymásolópapír általában 92-es fényességű, míg a 90 grammosok esetében már szintet léphetünk és szép, fényes 96-os papírt kaphatunk. Fontos, hogy ezek a papírok általában univerzálisak, vagyis fénymásolásra és nyomtatásra is alkalmasak. Irodai nyomtatáshoz tehát az a legjobb, ha a papír:

  • a 80 – 90 gramm súlyú,
  • 92-es vagy 96-os fényességű fehér papír,
  • méreteket tekintve pedig az A4-es, A5-ös és A3-as is nyomtatható.

Ha környezetbarát papírra nyomtatnál, arra is van megoldás

Amit a zöld nyomtatást illetően első körben javasolnánk, az a 100%-ban újrahasznosított rostokból készült nyomtatópapír. Nem kell félned ennek használatától, hiszen nem teszik érvénytelenné a garanciát, ellenben csodaszép natúr fehér színben kaphatók tintasugaras és lézernyomtatókhoz, valamint fénymásolókhoz is.

Ezen kívül ott vannak még az FSC és PEFC minősítéssel ellátott papírok felelős erdőgazdálkodásból, illetve ellenőrzött forrásból származnak. Az FSC egyébként – Forest Stewardship Council – a Felelős Erdőgazdálkodási Tanácsot takarja, ami olyan nonprofit szervezet, amely a felelőtlen erdőírtás ellen küzd és támogatja, népszerűsíti a felelős erdőgazdálkodást. Úgy védik az erdőket, hogy azok megtartsák környezetvédelmi gazdasági és társadalmi egyensúlyukat.

Ne becsüld le a felelős erdőgazdálkodás fontosságát: ez teszi lehetővé azt, hogy a tanúsítással ellátott erdőkben a fakitermelés minimális mértékben gyakoroljon bármilyen hatást az erdőkben élő állatokra és növényekre. Ráadásképpen a fakitermelés által tervezett és hozott nyereségből a helyi közösségek is részesülnek, valamint ez a nyereség a biztosíték arra vonatkozóan is, hogy az erdő fenntarthatósága biztosítva legyen.

Éppen ezért, ha ezekkel a minősítésekkel ellátott nyomtatópapírt vásárolsz, biztos lehetsz benne, hogy minden papírgyártás miatt kivágott fa helyébe 2 újat ültetnek. Szóval nincs más hátra, mint előre: környezetbarát nyomtatóba környezetbarát papír dukál. ?

Töltsd ki a Környezetbarát Nyomtató Választót és találd meg irodád számára a tökéletes zöld nyomtatót. Utána jöhet a papír is.

Meggyőztél, kitöltöm! >>>

MOBIL

+36 30 675 86 09

E-MAIL CÍM

info@kornyezetbaratnyomtato.hu

IRODA

1096 Budapest, Telepy utca 11/C

Ügyfélszolgálat: 0630 675 86 09 info@kornyezetbaratnyomtato.hu  ÁSZF  Adatvédelmi nyilatkozat

Copyright © Minden jog fenntartva

Nyomtass zölden az irodában is!

Tudj meg mindent a zöld nyomtatód kiválasztásának szempontjairól és találd meg az irodádba illő álomnyomtatód.