Mi az a TCO és miért fontos neked?

Manapság mindenki rövidít és tömörít mindent, hiszen ezt kívánja a dolgok egyszerűsítése iránti vágy. Ennek viszont egyenes következménye az, hogy rövidítésekkel van tele a padlás, illetve egy csomó termékleírás és csomagolás is. Ezek egyike többek között a TCO, amit néhány nyomtatókkal kapcsolatos dobozon már biztosan láttál. Most azonban azt is elmondjuk neked, hogy miért érdemes figyelmet fordítani erre a rövidítésre.

Kezdjük is rögtön a rejtjeles kód feloldásával: a TCO angolul a Total Cost of Ownershipet jelenti, magyarra fordítva úgy hangzik, hogy teljes birtoklási költség. Kicsit talán furcsának tűnhet a kifejezés, de mindjárt feloldjuk a dilemmát.

Ha azt hinnéd, hogy a teljes birtoklási költség az árat jelenti, tévedsz

Ennél kicsit összetettebb ugyanis a dolog, hiszen a teljes birtoklási költség több tényezőből adódik össze. Természetesen ennek egyik eleme maga a nyomtató ára, de olyan finomságok is felsorakoznak még a palettán, mint:

 • a nyomtatópapír ára,
 • a nyomtató áramfogyasztása,
 • a festék ára,
 • szerviz díja,
 • pótalkatrészek cseréje,
 • és persze az elkerülhetetlen amortizáció költsége.

Nagy vonalakban ez a 7 dolog együtt adja össze a teljes birtoklási költséget. Ez az a mutatószám, amiből világosan látni fogod, hogy hosszú távon mennyibe fog kerülni a nyomtatód fenntartása. Gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy akkor jársz a legjobban, ha minél kisebb a TCO, hiszen ez számodra alacsony fenntartási költséget jelent.

Gondolkozz hosszú távon, ne csak a nyomtató árát nézd

A gyors problémamegoldást és a pillanatnyilag legköltséghatékonyabb megoldást tekintve, sokan esnek abba a hibába, hogy a legalacsonyabb árú nyomtatóra voksolnak. Ennek oka általában az, hogy hirtelen, gyorsan szükség lett egy nyomtatóra, vagy cserélni kellett a korábbi eszközt.

Hosszú távon gondolkozva viszont nem mindegy, hogy mennyit fogyaszt a nyomtatód: mennyi árammal működik, milyen drága bele a toner és milyen gyakran kell cserélni, hányszor szorul alkatrészcserére vagy felújításra.

Általánosságban véve elmondható, hogy az olcsóbb, vagy hagyományos technológiával működő nyomtatókban viszonylag sok a gyakran cserére szoruló alkatrész, mint amilyen például a dobegység is.

Amit még mindenképpen megjegyeznénk, hogy a nyomtatód kiválasztásakor legyen fontos szempont a garancia kérdése is. Az olcsóbb daraboknál általában 1-2 évvel szúrják ki a szemedet, de ha kicsit hosszabbra távra tervezel és előre gondolkodsz, már 3 éves garanciával kapható nyomtatóra is lecsaphatsz.

Válassz nyomtatót úgy, hogy neked is megérje

Felelős cégvezetőként olyan irodai nyomtató mellett tedd le a garast, amivel nem futsz bele a fenti problémákba. Vagyis:

 • amiben nincsenek gyorsan kopó alkatrészek,
 • nem növelik feleslegesen a villanyszámlát,
 • gyorsan nyomtatnak,
 • alacsony a károsanyag-kibocsátásuk,
 • kevesebb hulladékot termelnek,
 • és minimum 3 év garanciát biztosítanak hozzájuk. 

Válassz környezetbarát nyomtatót, hiszen az innovatív hőnélküli technológiával működő nyomtatók segítségével 90%-át megspórolhatod a korábbi nyomtatód áramfogyasztásának úgy, hogy a nyomtatás minőségéből sem kell engedned. Emellett a jóval egyszerűbb nyomtatási folyamat miatt nincsenek benne kopó alkatrészek, így a veszélyes hulladékot sem termelsz. Ráadásul a károsanyag-kibocsátásuk is sokkal kevesebb az általános nyomtatókénál, így az irodád is tovább zöldítheted.

Ezzel az okos megoldással nemcsak a céged zökkenőmentes működését biztosítod hosszú távon, de még a nyomtatással kapcsolatos költségeidet is a minimális szintre redukálhatod. Vagyis alacsonyabbá teheted a TCO-d.

Töltsd ki a Környezetbarát Nyomtató Választót és tudd meg, hogy milyen zöld nyomtatók illenének az irodádba!

Kíváncsi vagyok, kattintok >>>

MOBIL

+36 30 675 86 09

E-MAIL CÍM

info@kornyezetbaratnyomtato.hu

IRODA

1096 Budapest, Telepy utca 11/C

Ügyfélszolgálat: 0630 675 86 09 info@kornyezetbaratnyomtato.hu  ÁSZF  Adatvédelmi nyilatkozat

Copyright © Minden jog fenntartva

Nyomtass zölden az irodában is!

Tudj meg mindent a zöld nyomtatód kiválasztásának szempontjairól és találd meg az irodádba illő álomnyomtatód.