Így számold ki, hogy mennyit fogyaszt a nyomtatód

Sok helyen olvashattad már, hogy a nyomtatás nem környezetbarát technológia, hiszen a károsanyag-kibocsátása és az energiafogyasztása is elég magas tud lenni. Arra vonatkozóan azonban nagyon ritkán találni pontos adatokat, hogy a jelenlegi nyomtatódhoz képest hol, mivel és mennyit tudnál spórolni. Most ehhez fogunk egy kis segítséget adni.

Olvashattál már nálunk arról, hogy a hőnyomtatással működő nyomtatók (akár lézerről vagy tintasugaras változatról van szó) miért jelentenek terhet a környezet számára. Az ökológiai lábnyomuk nem kicsi, már csak a hulladék-, olykor veszélyes hulladéktermelésük okán sem: a kiegészítő eszközök csomagolása, a gyakran cserélendő alkatrészek mind-mind olyan dolgok, amik végül a kukában kötnek ki.

De a hulladék még nem minden

Bár ez sem elhanyagolható tényező, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a nyomtatók károsanyag-kibocsátás és az energiafogyasztásukat sem. Említettük már korábban, hogy az új, innovatív hőnélküli technológiával működő nyomtatókkal az eszközökhöz kapcsolódó energiafogyasztásodat 90%-kal csökkentheted, ráadásul a CO2 kibocsátásodat is a minimálisra redukálhatod.

Pontos számokat azonban, hogy mivel mennyit takarékoskodhatsz nem olvashattál, ez pedig nem véletlen. Gondolj csak bele, hányféle nyomtatómárka létezik a piacon és ezen belül is tovább oszthatunk-szorozhatunk a tintasugaras és lézernyomtatók, a csak fekete-fehér vagy színes nyomtatók, a kapacitási képességek terén is. És persze az sem mellékes, hogy egy cégnél éppen hány nyomtató található.

Végül is, ember legyen a talpán, aki képes számontartani minden apró adatot, a magunk részéről mi sem vállalkoznánk erre a merész feladatra. Szerencsére nem is kell ilyen elvetemült vállalkozásba fognunk, hiszen van egy kalkulátor, amivel te is megtudhatod ezeket az adatokat.

Egy kalkulátor, ami megmutatja a hiányzó részleteket

Ha kíváncsi vagy a nyomtatód fogyasztási szokásaira és arra, hogy mégis mennyit spórolhatnál egy környezetbarát nyomtatóval, csak kattints az EPSON kalkulátorára [NK1] [T2] és nézd meg a saját szemeddel.

Az elemzéshez meg kell adnod a nyomtatód márkáját, a típusát és azt is, hogy jelenleg hány darab nyomtató üzemel az irodában. Ehhez a kapacitáshoz mérten fogja kiválasztani a rendszer a hozzá hasonló nyomtatási kapacitással rendelkező környezetbarát nyomtatót, majd kiszámít neked néhány adatot. Nem minden itthon kapható nyomtató típus található meg a kalkulátorban, de ha elküldöd nekünk, mi szívesen kiszámoljuk a te nyomtatód esetén is az értékeket.

Látni fogod többek között azt, hogy évente és 5 éves intervallumra vetítve a nyomtatódnak:

  • hány kg a CO2 kibocsátása,
  • hány kWh áramot fogyaszt,
  • ezek Ft-ban (60 Ft/kWh-tal számolva) mekkora kiadást jelentenek,
  • illetve, hogy a környezetbarát nyomtatóddal mennyit tudsz spórolni.

A spórolást tekintve nemcsak %-ban, de kg-ban is megkapod azt, hogy például az 5 éves intervallumot véve alapul, mennyit csökkenne a nyomtatással kapcsolatos széndioxid-kibocsátásod. Ugyanígy járnak el az energiafogyasztást tekintve is, ráadásul ott a vonatkozó áramszámla-kiadások is feltüntetésre kerülnek.

Mondhatod, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, de…

De a kapott eredményeket a BLI által végzett adatokra alapozzák, így a végeredmények mindig valós számítások alapján kerültek kidolgozásra. Kalkulálj egyet te is és mérlegelj: ha nemsokára nálatok is itt a nyomtatócsere ideje, esetleg egy környezetbarát nyomtatóval is megpróbálkozhattok.

Veszíteni nem fogtok vele, hiszen a zöld technológiának nálunk nincsen plusz költsége és felára, ellenben olyan plusz szolgáltatások járnak mellé, amelyeket máshol nem tapasztalhatnál meg. Tegyél egy próbát a Környezetbarát Nyomtató Választóval és tudd meg, hogy milyen zöld nyomtató elégítené ki az irodai igényeiteket.

Meggyőztetek, kitöltöm a Környezetbarát Nyomtató Választót >>>

MOBIL

+36 30 675 86 09

E-MAIL CÍM

info@kornyezetbaratnyomtato.hu

IRODA

1096 Budapest, Telepy utca 11/C

Ügyfélszolgálat: 0630 675 86 09 info@kornyezetbaratnyomtato.hu  ÁSZF  Adatvédelmi nyilatkozat

Copyright © Minden jog fenntartva

Nyomtass zölden az irodában is!

Tudj meg mindent a zöld nyomtatód kiválasztásának szempontjairól és találd meg az irodádba illő álomnyomtatód.